Роз’ясненя щодо набуття громадянства дітьми імігрантів

genereation+2[1]

Як відомо, в 2015 році був прийнятий Закон 4332, який дав право дітям іммігрантів, які народились і/або виросли в Греції, на отримання грецького громадянства, що виправив соціальну несправедливість, спричинену рішенням Верховного адміністративного суду Греції № 460 (Συμβούλιο της Επικρατείας), яке визнавало неконституційною Статтю 1А Закону 3838/10.

Відповідно до закону 4332, право на отримання грецького громадянства набувають діти, які успішно:

а) завершили 9 класів обов’язкової освіти (початкова школа і гімназія) або

б) 6 класів середньої освіти (гімназія і ліцей) або

в) має атестат ліцею в поєднанні з дипломом грецького університету(ΑΕΙ)  або коледжу(ΤΕΙ).

У той же час, неповнолітні діти, що народилися в Греції, мають право на отримання грецького громадянства у 1-му класі початкової школи, за певних умов легалізації своїх батьків.

Відповідно до закону, діти-мігрантів, які виконали вищенаведені умови до досягнення дорослого віку, можуть впродовж трьох років від їх зрілості, тобто до 21 року, подати документи для отримання громадянства. Якщо вони виконали умови як дорослі (до 23 років), вони мають право подати документи впродовж трьох років від виконання умов набуття громадянства.
У зв’язку з цим, були прийняті перехідні положення, введені для заповнення прогалини, щодо тисяч дорослих дітей іммігрантів, яким сповнився 21 рік під час прийняття закону.

За цими перехідними положеннями, громадянство можуть набути в результаті відвідування грецької школи в Греції також дорослі діти-іммігрантів, які:

  1. Вони до 9/7/2015 вже завершили або дев’ять класів обов’язкової освіти, або шість класів середньої освіти, були неповнолітніми в момент завершення цих умов і на 9/7/2015р стали повнолітніми.
  2. Вони до 9/7/2015 вже завершили або дев’ять класів обов’язкової освіти, або шість класів середньої освіти і були дорослими в момент завершення цих умов, але не більше 23 років
  3. Вони до 8/7/2015 вже завершили навчання у грецькому університеті(ΑΕΙ)  або коледжі(ΤΕΙ), якщо вони мають свідоцтво про закінчення середньої школи в грецькій школі в Греції

Вони повинні подати відповідну анкету протягом трьох років від дати опублікування Закону 4332/2015, тобто до 9/7/2018.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ПОДАЧІ ЗАЯВИ НА ГРОМАДЯНСТВО

 

You may also like...

0 thoughts on “Роз’ясненя щодо набуття громадянства дітьми імігрантів”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *